Úvod > Aktuality > Zahraniční filmové štáby v Česku: podívejte se, kde se natáčely nejslavnější filmy
Zážitky

Zahraniční filmové štáby v Česku: podívejte se, kde se natáčely nejslavnější filmy

  • Vydáno31. srpna 2022
Česko je rájem filmařů. Hrady, zámky, tajemná skalní města, krásná příroda i historická centra měst učarovala zahraničním tvůrcům. Pojďte s námi navštívit filmová místa a vydejte se po stopách filmových hvězd! Portál Kudy z nudy vás provede oblíbenými lokalitami zahraničních filmařů. V Česku se natáčela řada slavných filmů i seriálů. Schválně, zda svá oblíbená místa poznáte na filmovém plátně?
Čtvrtý díl řady Mission: Impossible – Ghost Protocol, thriller Dítě číslo 44, bondovka Casino Royal, Anthropoid, oscarový životopisný snímek Edith Piaf anebo historický seriál Borgia, to je jen malý výběr filmových počinů z posledních let, které se natáčely právě v Česku. Na kulisy a rekvizity ze seriálu Tři mušketýři láká zámek Dobříš a v okolí Milovic se před pár lety natáčel nejdražší dánský televizní seriál nazvaný 1864. Patříte mezi filmové fanoušky a rádi podnikáte výlety na filmová místa? Nechte se inspirovat našimi tipy. Objevujte Česko ve filmu!
 

Einstein & Mozart v Praze

Filmaře vždy přitahovala Praha; podle společnosti Czech Film Comission, která se stará o podporu zahraničních produkcí, totiž dokázala dobře nahradit dražší Paříž nebo Londýn. Dobrou zprávou proto je, že v poslední době hlavní město stále častěji hraje samo sebe, například v bollywoodské novince The Ring anebo v seriálu Genius pro National Geographic Channel. Protagonistou první řady seriálu, který přibližuje světově významné inovátory, je Albert Einstein. Jedna z epizod se věnuje jeho pražskému pobytu. Točilo se tu rovněž dobové drama v britsko-české koprodukci Interlude in Prague, odehrávající se v roce 1787, kdy Mozart v Praze komponuje operu Don Giovanni, a romantické drama Ein Sommer in Prag pro německou televizi ZDF, jehož hrdinka v Praze hledá svou dávnou lásku. Pro stejnou stanici se natáčel film Die Vergeltung, Odplata, o nelidských praktikách v utajované psychiatrické léčebně Wehnen u Oldenburgu v době po druhé světové válce. Kromě Prahy se filmový štáb podíval také do Hradce Králové, Jaroměře a Terezína.
 

Štvanice se proměnila ve Wimbledon

Třicet let po slavnostním otevření se plocha hlavního tenisového dvorce na pražském ostrově Štvanice zazelenala a areál se na pár dní proměnil ve wimbledonský centrální kurt. Zahraniční filmaři si totiž kultovní místo vybrali vedle Göteborgu, Monaca a Londýna pro natáčení filmu Borg vs. McEnroe, který zachycuje legendární finálovou bitvu z roku 1980. Září v něm hvězdy jako Shia LaBeouf coby John McEnroe, dobře známý z trháků jako Transformers či Indiana Jones a království křišťálové lebky, roli Björna Borga si zahrál Sverrir Gudnason. V roli Borgova kouče jistě poznáte Stellana Skarsgårda.

 

Britannia po česku

Na Hrubé Skále a v Prachovských skaláchČeském ráji se natáčel televizní seriál Britannia pro britskou stanici Sky. Historický epos zasazený do starověkých dob před naším letopočtem se v Česku zdržel 145 natáčecích dnů, točilo se v exteriérech i ateliérech a objevili se v něm čeští i zahraniční herci; jednu z hlavních rolí hrála Kelly Rileyová, známá například z hororového snímku Jezero smrti. V Českém krasu na loukách poblíž Karlštejna vznikla obří kopie slavné megalitické svatyně Stonehenge. Kulisy za miliony korun byly k vidění i v nedalekém lomu Velká Amerika. Slavný český Grand Canyon, kde se kdysi natáčel Limonádový Joe nebo německo-italský film Zlatokopové z Arkansasu, posloužil jako kulisa pro historické sídlo starověkého kmene.
 

Templáři na Barrandově

Více než pět měsíců se v Česku zdržel také seriál Knightfall pro History Channel. Jeho se odehrává mezi 13. a 14. stoletím a zachycuje skutečné události, které vedly k pronásledování a pádu řádu templářských rytířů. Natáčele se například na hradě Točník, v Průhonicích, Doksanech či ve skanzenu Řepora, ovšem plány změnil požár rozsáhlých kulis středověkého města na pražském Barrandově.

Česko využil pro natáčení také Bollywood, kde v romantické road movie The Ring hlavní mužskou roli ztvárnila indická hvězda Shah Rukh Khan. Třináct týdnů se pak v Česku zdržel štáb, natáčející hongkongský akční film Adventurers; francouzský herec Jean Reno a jeho kolegové se kromě pražských ateliérů podívali také do Karlových Varů, do Lednice anebo na Bouzov.
 

Spider-Man v Liberci

Když se před pár lety na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci objevilo ruské kolo a lunapark, bylo jasné, že nepřijela pouť, ale filmaři. Natáčel se tu snímek Spider-Man: Daleko od domova, vůbec první film ze série, jehož děj se neodehrává v New Yorku. Liberec ve filmu hraje Prahu, i když se na plátně objevila i slavná novorenesanční radnice, po jejíž fasádě Spider-man prchá už v traileru. Město se filmařům zalíbilo už několikrát, například Orlando Bloom natáčel na vlakovém nádraží část seriálu Carnival Row.

Karlštejn – hrad ochraňující korunovační klenoty

Karlštejn – hrad ochraňující korunovační klenoty

Hrad Karlštejn, gotický skvost na jihozápad od Prahy, nechal v roce 1348 vystavět Karel IV., aby zde uchoval vzácné korunovační klenoty. Na hradě Karlštejn můžete prozkoumat nejen české korunovační klenoty a sbírku svatých relikvií, ale také prožít svůj Den na Karlštejně.

Stálá expozice Filmová zbrojnice v Táboře

Stálá expozice Filmová zbrojnice v Táboře

Jediná filmová zbrojnice v Evropě, kde si vše můžete vyfotografovat i vyzkoušet. Ve zbrojnici naleznete expozici zbrojí a zbraní, které byly vyrobeny a použity při natáčení filmů rozličných žánrů. Například Bathory, Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Hellboy, Tristan a Isolda a další.

Barrandov Studio – jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě

Barrandov Studio – jedno z největších a nejstarších filmových studií v Evropě

Barrandov Studio patří k největším a nejstarším filmovým studiím v Evropě. Nabízí možnost komentovaných návštěv pro skupiny v rámci běžného provozu studia. Otevřen je zde i výstavní prostor Filmpoint, který vám představí historii i současnost filmových ateliérů.

Dolský mlýn v Českém Švýcarsku

Dolský mlýn v Českém Švýcarsku

Romantický Dolský mlýn neleznete na soutoku řeky Kamenice a Jetřichovické Bělé, přibližně 1,5 km od obce Kamenická Stráň a 3 km od obce Jetřichovice v národním parku České Švýcarsko.

Víly, faunové, Carnival Row a Praha: nejslavnější a nejdražší filmy natáčené u nás i ve světě

Víly, faunové, Carnival Row a Praha: nejslavnější a nejdražší filmy natáčené u nás i ve světě

Seriálová krasojízda pokračuje: pokud jste ještě neviděli fantasy seriál Carnival Row, možná je nejvyšší zasednout k obrazovkám právě teď. Anebo si dát malé opakovaní? To je jedno, jisté ale je, že nás čeká ještě velkolepější podívaná než dosud. Druhá řada se už dotočila a společnost Amazon odklepla třetí. Máme se na co těšit!

Vodní zámek Blatná – nejen za daňky a princeznami

Vodní zámek Blatná – nejen za daňky a princeznami

Vedle hradu Švihov a zámku Červená Lhota je vodní zámek Blatná nedaleko Strakonic v Jihočeském kraji jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel na území České republiky. Kromě samotného zámku s vodním příkopem bývá hojně navštěvovaný anglický park se stádem daňků.

Hrad Kašperk – nejvýše položený královský hrad v Čechách

Hrad Kašperk – nejvýše položený královský hrad v Čechách

Vydejte se na hrad Kašperk a poznejte místa, kde se natáčela pohádka Anděl Páně. Pokud si chcete užívat svěžího šumavského vzduchu, můžete si udělat výlet k hradu po jedné z turistických tras, které vedou z Kašperských Hor přímo na hrad.

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Zámek Mikulov – jeden z nejmalebnějších moravských zámků

Silueta mohutného zámku je v krajině Pálavy viditelná už dáli. V jeho zdech pobývala řada známých osobností, mezi jinými i císař Napoleon. Ozdobnou zámku jsou barokní zahrady. V zámku na návštěvníka čekají prohlídkové okruhy ke stálým expozicím i sezónní výstavy Regionálního muzea v Mikulově.

Arcibiskupský zámek Kroměříž – rezidence olomouckých biskupů

Arcibiskupský zámek Kroměříž – rezidence olomouckých biskupů

V minulosti letní sídlo olomouckých arcibiskupů s obrazárnou a rozsáhlou knihovnou, památka UNESCO. Sněmovní sál bývá označován za jeden z nejkrásnějších rokokových interiérů v České republice, natáčel se tu například film Amadeus režiséra Miloše Formana.

Franz Kafka Museum v Praze

Franz Kafka Museum v Praze

Dlouhodobá expozice nabízí pohled do světa slavného pražského rodáka Franze Kafky (1883 – 1924), jedné z nejvýznamnějších postav světové literatury 20. století.

Pohádkový zámek Stránov

Pohádkový zámek Stránov

Novorenesanční zámek Stránov najdete v obci Jizerní Vtelno nedaleko Mladé Boleslavi. O tom, proč bývá zámek označován za jeden z nejpohádkovějších zámků České republiky, se můžete přesvědčit sami. Stále zde ale probíhají částečné rekonstrukce interiérů i exteriérů.

Hrad Točník – rodinný výlet za zvířátky i historií

Hrad Točník – rodinný výlet za zvířátky i historií

Cestu do hradního kopce vám zpříjemní pohled na třešňový sad s hospodářskými zvířaty. Na samotném hradě vás pak čeká procházka jeho historií i řada zajímavých kulturních akcí.

Pekelné doly – největší pískovcové podzemí v Evropě pro motorkáře

Pekelné doly – největší pískovcové podzemí v Evropě pro motorkáře

V údolí Svitavky mezi obcemi Velenice a Svitava najdete největší pískovcové podzemí v Evropě. V současnosti se zde nachází speciální motorkářský klub, který nabízí odpočinek motorkářům i ostatním turistům. Motorky mohou vjet dovnitř!

Zámek Telč – klenot moravské renesance

Zámek Telč – klenot moravské renesance

Navštivte renesanční zámek v Telči, kde se natáčela celá řada pohádek. Nejznámější je bezesporu Pyšná princezna. Telčský zámek patří mezi klenoty moravské renesanční architektury. V létě 2023 skončila jeho rozsáhlá rekonstrukce a je otevřený celoročně.

Starobylý hrad Krakovec – v kapli sloužil mše Mistr Jan Hus

Starobylý hrad Krakovec – v kapli sloužil mše Mistr Jan Hus

Hrad Krakovec je ukázkou vrcholné gotické architektury. Krakovci bylo také souzeno, aby se stal posledním útočištěm mistra J. Husa, když byl prohlášen za kacíře a vypuzen z Prahy. Natáčely se zde scény z filmu Ať žijí duchové.

Česko ve filmu –  kasovní trháky i zásadní snímky české kinematografie

Česko ve filmu – kasovní trháky i zásadní snímky české kinematografie

Český film má dlouhou tradici. První filmy se zde natáčely koncem 19. století, tehdy ještě černobíle a bez zvukového záznamu. Díky dlouhé tradici a rozvoji filmových ateliérů v Praze před druhou světovou válkou, které z filmu udělaly doslova průmysl, je Česká republika dodnes místem, kde své filmy režiséři z celého světa natáčí rádi. Někdy si české památky zahrají sama sebe, jindy jen zastanou roli kulis a výsledný film se odehrává někde úplně jinde. Poznáte místa, která vidíte na stříbrném plátně nebo televizi?

#světovéČesko a Cesta do pravěku s Karlem Zemanem: nejznámější česká sci-fi

#světovéČesko a Cesta do pravěku s Karlem Zemanem: nejznámější česká sci-fi

Film, v němž hlavní role hrají mamuti, trilobiti a brontosauři, kde se objevují všeho všudy čtyři herci, a který je podle serveru Kinobox nejlepším českým sci-fi filmem všech dob se jmenuje Cesta do pravěku. V roce 1955 ho natočil režisér, výtvarník a scénárista Karel Zeman a o čtyřicet let později inspiroval Stevena Spielberga, režiséra filmu Jurský Park.

#světovéČesko a zlatá éra Barrandova: továrna na sny aneb evropský Hollywood nad Prahou

#světovéČesko a zlatá éra Barrandova: továrna na sny aneb evropský Hollywood nad Prahou

Barrandovská filmová studia se začala stavět v roce 1931 a už o dva roky později byl na světě první „barrandovský“ film. Jmenoval se Vražda v Ostrovní ulici, natočil ho režisér Svatopluk Innemann a odstartoval úžasný příběh filmových ateliérů, které už bezmála sto let do Prahy lákají filmaře z celého světa. Vítejte v evropském Hollywoodu!

Česká Cesta za králem trollů: pojďte s námi na výlet a do kina!

Česká Cesta za králem trollů: pojďte s námi na výlet a do kina!

Severské pohádky nepřicházejí do našich kin příliš často, takže pokud jste zvědaví, vydejte se s námi na Cestu za králem trollů. Klasická norská pohádka se totiž kromě skandinávských fjordů, hor a plání natáčela hlavně v Česku. Do kina na ni můžete vyrazit od čtvrtka 15. března.

Spider-Man lapil do svých sítí Česko: na plátně najdete Prahu a Liberec

Spider-Man lapil do svých sítí Česko: na plátně najdete Prahu a Liberec

Až se uvelebíte na sedadle oblíbeného kina a na filmovém plátně se objeví první záběry amerického akčního filmu Spider-Man: Daleko od domova, můžete se zaradovat. Do míst, kam superhrdina musel cestovat přes půl světa, to máte na rozdíl od něj velmi blízko. Natáčelo se totiž v Praze a v Liberci.

Barokní kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku

Barokní kostel sv. Petra a Pavla v Úštěku

Pozdně barokní stavbu nechali na místě původního kostela sv. Michala ze 14. století vystavět v letech 1764 – 72 jezuité. Před barokním kostelem sv. Petra a Pavla se natáčel známý film Filipa Renče Rebelové.

Horolezecký park v lomu Alkazar

Horolezecký park v lomu Alkazar

V lomu Alkazar u Berouna vzniká horolezecký park, první sportoviště svého druhu v Česku. Park je volně přístupnou atrakcí, která má sloužit horolezcům všech výkonnostních skupin. Nový sportovní park poslouží nejen dospělým horolezcům, ale i dětem.

Magdeburská kasárna v Terezíně

Magdeburská kasárna v Terezíně

V bývalé Magdeburské kasárně sídlila v dobách terezínského ghetta židovská samospráva a všechna oddělení zajišťující chod tábora. V současnosti jsou zde stálé výstavy, věnované každodennímu životu židovských vězňů.

Pohádková stezka Po stopách Popelky na Švihově

Pohádková stezka Po stopách Popelky na Švihově

Pohádkovou stezku po stopách nejslavnější pohádkové postavy Popelky, naleznete nedaleko hradu Švihova. Stezka vás zavede například do sadu, kde Popelka chovala svou sovu Rozárku nebo k rybníku, do kterého se i s kočárem převrhla zlá macecha s Dorou.

První naučná filmová stezka v Bechyni

První naučná filmová stezka v Bechyni

V jihočeské Bechyni vznikla první regionální naučná filmová stezka, která představuje místa, kde se natáčely známé české filmy, jako je například Metráček, Zlatí úhoři nebo Kameňák.

Zatopená pískovna v Adršpachu

Zatopená pískovna v Adršpachu

Pískovna Adršpach se nachází v národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály. Nádherné jezírko s průzračně čistou vodou a bělostnými písečnými plážičkami vzniklo zatopením bývalého pískovcového lomu a dnes patří k nejkrásnějším skalním jezírkům v celé České republice.

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových na zámku Čechy pod Kosířem

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových na zámku Čechy pod Kosířem

Muzeum filmů Zdeňka a Jana Svěrákových se nachází na zámku v Čechách pod Kosířem. V rámci samostatné prohlídky je možno si prohlédnout autentické dokumenty, rekvizity a další předměty spojené s filmy vzniklými ve spolupráci otce a syna Svěrákových.

Krajinou Letopisů Narnie v Tisé

Krajinou Letopisů Narnie v Tisé

Film Letopisy Narnie – Lev, čarodějnice a skříň z produkce studia Walt Disney Pictures se natáčel na třech kontinentech, filmaři navštívili Velkou Británii, různé kouty USA, Nový Zéland, Polsko a také Českou republiku – především skalní město v Tisé.

Řepora – skanzen českého venkova 14. století

Řepora – skanzen českého venkova 14. století

Skanzen je pro veřejnost dlouhodobě uzavřen, v prosinci 2019 propukl ve skanzenu požár, který kompletně zničil tři domy.

Babiččino údolí v Ratibořicích – na skok do románu Boženy Němcové

Babiččino údolí v Ratibořicích – na skok do románu Boženy Němcové

Babiččino údolí patří mezi nejznámější výletní místa Východních Čech. Právě sem umístila Božena Němcová děj svého díla Babička. Tady někde chodily skutečné předobrazy babičky, vévodkyně Zaháňské, Barunky a jejích sourozenců, psů Sultána a Tyrla i bláznivé Viktorky.

Přírodní rezervace Údolí Únětického potoka a Roztocký háj – Tiché údolí

Přírodní rezervace Údolí Únětického potoka a Roztocký háj – Tiché údolí

Na severozápadním okraji Prahy mezi Suchdolem a Úněticemi leží místo častých výletů Pražanů, PR Údolí Únětického potoka. Toto území společně s PR Roztocký háj-Tiché údolí tvoří velký lesní a lesostepní komplex na okraji hlavního města.

Další aktuality

Česko ve filmu: Prázdniny s Broučkem pro všechny milovníky karavaningu

Film Prázdniny s Broučkem si zamilují všichni ti, kdo vyráží na výlety a dovolené ve svém milovaném karavanu. Právě jeden takový červený veteránský dědeček vyrobený v roce 1972 se objeví na plátnech kin – jmenuje se Brouček a je to hlavní hrdina filmu, který vypráví o pořádném dobrodružství obytňákem! V hlavních rolích se objeví i Bára Poláková, Lukáš Příkazký, Barbora Dragounová a František Sládek. Brouček do kin přijede už 18. dubna 2024.
Zážitky

Česko mezi řádky: Homér, Vergilius a záhadný Trojský kůň

Bouzov neproslavil jen pohádkový hrad, ale také obrovský válečný stroj v Historickém areálu zábavy. Takhle nějak mohl vypadat slavný Trojský kůň, kterého prý 24. dubna 1184 před naším letopočtem Trojané vtáhli do svého města. Netušili, že se v jeho útrobách schovávají bojovní Řekové vedení Odysseem, kteří pak starověké město na pobřeží dnešního severozápadního Turecka totálně zničili.
Zážitky

Tipy proti nudě... aneb nejlepší tipy na víkendové akce pro děti

Kudy z nudy přináší tipy na zajímavý program pro rodiny s dětmi na víkend (20.4. – 21.4.) v Praze a jejím okolí, Čechách, Moravě i Slezsku. Vyberte si rodinné programy, zábavu a zážitky pro malé i velké, holky i kluky, zajímavé akce a výpravy na místa, kde se děti rozhodně nebudou nudit: Brněnské dostihy 2024, Hrnčířské slavnosti na zámku Nelahozeves, Otevírání turistické sezony ve Zruči nad Sázavou, Bylinkový den v Národním zemědělském muzeu, Veveří – Eichhorn 1945 . Naplánujte s námi výlety za kulturou, do zoo, do přírody nebo na zajímavou výstavu a užijte si společný víkend.
Zážitky

50 tipů na víkend z celého Česka

Kudy z nudy přináší aktuální tipy na víkendové zážitky (20.4. – 21.4.). Na jediném místě najdete tipy na akce ze všech krajů a regionů České republiky. U nás si vybere si každý! V nabídce je rodinná zábava, program pro děti, romantika, sport, výlety do přírody, výstavy, koncerty i adrenalinové zážitky: Rekonstrukce husitské bitvy v Hořicích, Setkání amerických automobilových veteránů na Sychrově , Ekofest – Den Země v Malešicích 2024, VeteránTechna na brněnském výstavišti, Veveří – Eichhorn 1945 . Vyberte si zajímavé akce a naplánujte s námi program na víkend!
Zážitky

Cestujte jako Gulliver: proměňte se v obry a projděte se miniaturními světy!

Vydejte se na cesty podobně jako slavný Gulliver! Nemusíte se ale plavit po jižních mořích a hledat maličké obyvatele Liliputu, stačí se vypravit do Mariánských Lázní, Bystřice nad Pernštejnem nebo do České Kamenice. Právě tam totiž objevíte velmi zajímavé areály plné miniaturních staveb, aut, vláčků a lodí.
Zážitky

Zábava venku s dětmi: tipy na dětská hřiště zdarma

Kam vytáhnou děti na výlet, aby byly chvíli na čerstvém vzduchu a zároveň se trochu pobavily? Vyzkoušejte některé z našich tipů na dětská hřiště! Jsou dostupná zdarma, uprostřed měst, parků nebo lesoparků a nabízejí vyžití na prolézačkách, skluzavkách a malých lezeckých sítích. Takže, kam se s dětmi vypravite?
Zážitky

Za méně peněz víc muziky aneb kde s jedním vstupným uvidíte víc?

Vzpomínáte na profesora Zelí z povídky Miloslava Šimka a Jiřího Grossmana Exkurze do zoo a jeho vychytralou poznámku „Nechci slevu zadarmo“? Okřídlenou větou jsme se na portálu Kudy z nudy nechali vést při mapování míst, kde vám nabídnou nejrůznější zvýhodněné vstupenky.
Zážitky

Česko ve filmu: Zlatovláska – nová i původní: která místa, z nejoblíbenější české pohádky znáte?

Zlatovláska patří mezi nejoblíbenější české pohádky v knižní i filmové podobě. Starší verze Zlatovlásky s Petrem Štěpánkem a Jorgou Kotrbovou se natáčela v roce 1973, na začátku roku 2025 pak vstoupí do kin nová Zlatovláska. Pojďte se s Kudy z nudy podívat, kdo se objeví v hlavních rolích a kde se klasická pohádka natáčela?
Zážitky